neděle 1. listopadu 2015

Projekt "A jak to bylo dřív?"

Moji milí, zdravím vás.
Nedávno jsem na facebookové stránce blogu zmiňovala, že mám pro vás jedno překvapení. Ať už jste čekali cokoliv, myslím, že tohle nikoho z vás nenapadlo… Žijeme v době, kdy se může zdát, že místa na seznámení nahradily sociální sítě, kdy se lidé místo vášnivého sexu raději dívají na porno a kdy jsou vlastně trvalé vztahy zapomenuty. Abychom tenhle mýtus, který si myslí mnoho starších (i mladých) lidí, vyvrátili, zrealizovali jsme tento projekt. A proč vlastně píši v množném čísle? Odpověď je jednoduchá! Protože jsem na tento projekt nebyla sama, ale vytvořila jsem ho společně s bloggerem Lamičem. Jeho blog se věnuje mezilidským vztahům, dívkám a ženám, seberealizaci a komunikaci. Zkrátka jeho blog je něčím jiný.
Odkaz na Lamičův blog: www.lamic.cz
Možná tápete v tom, jak náš projekt vlastně vypadá. Každý jsme si vzali na starosti jednu generaci, já tu starší, on mladší. Optali jsme se pěti lidí z každé generace na stejné otázky, a tak získáme prostředek, díky kterému budeme moci porovnávat. Myslím, že už jsem toho řekla dost, tak pojďme na to!

1. Otázka:  Co děláte pro to, abyste se líbili svému protějšku?
Radka, 30 let, 1 dítě, svobodná: Připadá mi, že nic. Pořád mi říká, že jsem krásná (ať už jsem doma v teplácích a nenalíčená nebo se někam chystáme). Samozřejmě, že nesnažím se mu zalíbit, ale krom líčení si snad na nic nevzpomenu.
Marek, 42 let, 3 děti, rozvedený, znovu ženatý: Člověk by se měl nějak udržovat, ale hlavně musí zůstat přirozený a takový, jaký je. Ten, kdo si hraje na „šampona,“ ale není „šampon,“ tak se rychle pozná. Důležité je si na nic nehrát.
Anonym: Snažím se vhodně chovat, slušně oblékat a celkově slušně vypadat.
Kimi, 26 let, 1 dítě: S přítelem jsem 6 let, takže na nějakou parádu už si nehrajeme. Ale kdyby se jednalo o nový objev, určitě budu dbát na účes, líčení, oblečení.
Marcela, 35 let, 2 děti, rozvedená: V první řadě se chci líbit sama sobě, takže z toho plyne, abych byla dobře nalíčena, oblečena a ve společnosti vypadala trochu interesantně... Pokud tohle vše splním tak mám zaručenou jistotu, že to pozná i partner a ocení to. Jenže pokud si ráda obuji podpatky a on má rád sportovní styl, hold má smůlu.

2. Otázka:  Jaký je podle vás nejlepší způsob seznámení a oslovení, proč?
Radka, 30 let, 1 dítě, svobodná: Myslím, že na tuhle otázku neexistuje určitá odpověď. Každý pár nebo budoucí pár se seznámí na jiném místě a za jiných okolností. Řeknu snad jeden, který je opravdu nevhodný – disco. Nejlepší jsou náhodná setkání a nečekaná oslovení... V tom je ta krása!
Marek, 42 let, 3 děti, rozvedený, znovu ženatý: Nemám to tak, že bych někoho oslovil hned. Záleží na situaci, ale spíše jsem opatrný a čekám na vhodnou příležitost.
Anonym: Nejlepší způsob seznámení je takový, kde se lidé seznámí při společné činnosti, např.: sport, nějaká společná práce, společné záliby… Z mého pohledu z počátku upřednostňuji vykání, zdá se mi to důstojnější.
Kimi, 26 let, 1 dítě: Podle mě je nejlepší seznámení osobní. Přes různé seznamky nikdy nevíme kdo je na druhém konci… Já jsem pro typické rande a pak se uvidí.
Marcela, 35 let, 2 děti, rozvedená: Záleží na prvním jiskření, pokud mi padne do očí kluk v Kauflandu, co vykládá zeleninu a je něčím přitažlivý, klidně jej oslovím… Třeba způsobem: „Dneska jsou ty akční mandarinky opravdu pěkné...“ A navážu rozhovor, i když jindy na trapné téma. Ale ono někdy i z malé věty může být velký a něčím životně důležitý rozhovor. Nejlépe ale upřednostňuji vykat protějšku, tykání na první dojem pro mě působí drze.


3. Otázka:  Jak moc u vás rozhoduje vzhled, když se chystáte někoho oslovit, s někým se seznámit?
Radka, 30 let, 1 dítě, svobodná: Dříve to pro mě bylo dosti důležité, asi jen do té doby, než jsem trošku dospěla a zjistila, že o tom to opravdu není. Ovšem musím přiznat, že s bubákem bych se asi do konverzace sama od sebe nepouštěla.
Marek, 42 let, 3 děti, rozvedený, znovu ženatý: Při seznámení je vzhled na prvním místě, protože dělá pochopitelně první dojem. Ale když už se známe, tak upřednostňuji lidské kvality, než ty vzhledové.
Anonym: Na první pohled vzhled rozhoduje, ale na druhý pohled už rozhodně rozhodující není, záleží na člověku, jaké má chování, vyjadřování, myšlení atd., prostě jaký je uvnitř.
Kimi, 26 let, 1 dítě: Tak vzhled určitě není důležitý… Ale když chci někoho poznat, tak asi ano, ale šikovní kluci jsou většinou namyšlení... Nejsem typ člověka, co by viděl kluka a hned bych šla za ním, to asi ne.
Marcela, 35 let, 2 děti, rozvedená: Pokud mám někoho upoutat sama sebou, neřeším, zda mám hezké stíny, dobré linky a čerstvý makeup. Je to risk, buď anebo…

4. Otázka:  Myslíte, že pro zadaného člověka se z flirtování stává tabu?
Radka, 30 let, 1 dítě, svobodná: Rozhodně se pro zadaného člověka nestává flirtováni tabu, to určitě ne...jen se posunují určité hranice.je to takové jiné flirtovaní a kdo říká, že je zadaný a nikdy s nikým už neflirtoval, tak určitě lže.
Marek, 42 let, 3 děti, rozvedený, znovu ženatý: Jistě, že ne. Někdy se tomu prostě nevyhneš. Pokud to zůstane ve slušné rovině, proč ne. Je ale něco jiného, když někoho pochválíš nebo když někoho pozveš na kafe.  Je to vliv pouta muže a ženy.
AnonymMyslím si, že ne, pokud to člověk dokáže udržet v rozumných a společensky únosných mezích.
Kimi, 26 let, 1 dítě: Osobní zkušenost mám a pak jsem hodně litovala... Podle mě je sex hodně intimní a soukromá záležitost a neměl by se dělat s kde kým… Nehledě na možné následky jako jsou pohlavní nemoci, těhotenství… Sex bez lásky, to není ono.
Marcela, 35 let, 2 děti, rozvedená: Nemyslím si. Flirtovat znamená dokazovat si, že jsem hezká, sympatická i pro jiné, než jsem zvyklá.


5. Otázka: Co sex na jednu noc? Co si o něm myslíte, máte osobní zkušenost?
Radka, 30 let, 1 dítě, svobodná: Sex na jednu noc, mě to potkalo a co si o něm myslím, zbytečnost. Pro některé lidi je to ale možná potřeba, znám takové. Zkrátka, je to asi uspokojení nějakých potřeb člověka.Z mého okolí vím, že mu podlehnou buď nešťastní lidé a nebo je druhá skupina a to jsou většinou kluci, kteří se v tom prostě vyžívají - berou to jako životní styl.
Marek, 42 let, 3 děti, rozvedený, znovu ženatý: Mám. Svobodný člověk má na sex na jednu noc právo, není problém. Naopak to někomu může vyhovovat. Ale rozhodně ne, když je člověk zadaný!
Anonym: Osobní zkušenost nemám a myslím si, že to není správné a spíš to člověku komplikuje život.
Kimi, 26 let, 1 dítě:  Zatím nezodpovězeno…
Marcela, 35 let, 2 děti, rozvedená: Nepřipouštím tuhle variantu, protože člověk pak neví, jak se zachovat když se potkáme v jinou dobu... Bylo to jen o sexu? Setkáme se ještě? Líbilo se mu to? Raději později a vše si říct na rovinu, jaký máme život, postěžovat si... Ale postel to nevyřeší… Možná jak se říká, že v manželství postel vše vyřeší, ale v tomhle případě nastanou spíš výčitky!

6. Otázka:  Co se dnes změnilo oproti vašich dob randění?
Radka, 30 let, 1 dítě, svobodná: Asi se toho zase tak moc nezměnilo, nepohybuji se v okruhu randících lidí, tak nemůžu posoudit. Ale dnešní slečny 15+ někdy vizáží vypadají starší než já a proto lituju muže, kteří jim skočí na špek. My jsme chodili na procházky a do přírody, to mi dnes přijde nereálné, ale možná se pletu.
Marek, 42 let, 3 děti, rozvedený, znovu ženatý: Dnes to mladí mají jednodušší. Stali se otroky techniky. Když se dříve mladí domluvili, prostě to platilo. Po zvážení všech plusů a mínusů je to dnes asi lepší. Ale kdo hledá trvalejší vztah, má to těžší. Roky sňatků a porodů se posouvají kvůli škole a kariéře. Dnešní doba technologií je dvousečná zbraň. Rozhodně je lepší mít děti jako mladší a nečekat na tikot biologických hodin. Myslím, že kariéristky mají děti jen z pocitu viny a zdraví…
Anonym: Vlivem sociálních sítí a informačních technologií je vše rychlejší, jednodušší, ale zároveň povrchnější.
Kimi, 26 let, 1 dítě: Hodně věcí… Mám dítě, takže můj život je úplně jiný…
Marcela, 35 let, 2 děti, rozvedená: Asi to zdlouhavé čekání na rande, zda přijde nebo nepřijde, zda bude na zmíněném místě první?Jak já se zachovám jestli přijdu na rande jako druhá a o trochu později... V zásadě jsem na rande chodila až o pár minut později a za rohem jsem zjišťovala, zda moje láska je na domluveném místě... Z toho plyne, že je dnešní  doba uspěchaná, plná sms zpráv a mladí přicházejí o tu půlhodinku napětí, motýlů v břiše...


Věřím, že to bylo vyčerpávající. Zde je odkaz na článek Lamiče, na jeho blogu budou ode dneška vycházet odpovědi mladší generace. Myslím, že každý odpověděl upřímně a pojal to po svém. Pokud budete chtít a bude vás to zajímat, na toto téma udělám dotazník. A pokud se vám to bude opravdu líbit, můžete se těšit i na další překvapení, záleží na vás :) Budu ráda za každý vyjádřený názor, komentář. Pokud máte blog, nechcejte mi odkaz dole, ráda na něj zavítám. Mějte se krásně! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář! Pamatuj, že názor je snad ta největší svoboda, co člověk má :)