sobota 23. ledna 2016

"Tak kde jsou ty děvky, co dnes ošukám?"

Moji milí, zdravím vás.
Leden pro mě byl a stále je hektickým měsícem, už jen proto, že ve škole přecházíme do druhého pololetí, a tak jsem zažívala takové maličké "zkouškové" tak, jako mnozí z vás. Je to celkem opruz, co? Ten zmatek kolem zkoušel moje nervy, a tak má ústa častokrát vyslovila něco, co bych třeba ani nechtěla. Neříkám, že jsem svatá. Občas si prostě ráda zapi*uju, protože nic nevystihne lépe mé pocity, než právě "ta" slova.

"Vulgarismus - sprosté slovo vyjadřující negativní či silně emotivní postoj k věci nebo k člověku, vůči nimž jsou směřována."        
                                 
                         Zdroj           

Vulgarismy člověk přirozeně vnímá jako negativní projev, ale jsem si jistá, že každý má někdy tu potřebu si zanadávat právě tímto způsobem. Pátrala jsem po tom, jak vlastně sprostá slova vznikla a našla jsem celkem dost zajímavostí! Budete se divit, ale i tato slova v mnoha případech pochází ze známé staré latiny, z jazyka všech jazyků. Ku*da pochází z latnského "cunnus." Dě*ka byla dříve obyčejná dívka nebo služebna (prý dokonce babičky říkávaly svým vnučkám: "Ty jsi moje malá děvka!"). Šu*at bylo označení pro uklízení nebo pohybování v malém prostoru. Zkrátka a dobře, sprostá slova jsou po stránce lexikologie prostě jen slova, jejichž sprostý význam vznikl na základě posunutí nebo odvození.

Upřímně, koho to zajímá? Sprosté slovo stále zůstává sprostým slovem a s ním zůstává i jeho význam - neslušný. Dovolím si tato slova trošku obhájit, protože to jsou právě ona, která někdy vyjádří to, co by žádné jiné slovo nevyjádřilo. Představte si situaci, kdy údržbář opravuje odpad od vašeho kuchyňského dřezu. Stane se nehoda a všechen odpad v trubkách vystříkne právě na něho, a tak přirozeně spustí: "Ku*va do pi*e, já se na to vym*dám!" Budete mu za jeho projev v této situaci nadávat? Já osobně bych si to rozhodně nedovolila, protože kdo jiný by měl momentálně nadávat, než údržbář s vašimi zbytky od oběda na ksichtě? Možná ještě vy, protože vám odpad zašpinil právě umytou podlahu... Kdyby sprostá slova nebyla, znělo by to asi takhle: "Krucinál, já se na to už vykašlu." Co více projeví jeho emoční stav a celou situaci? ... :)


Co mě ale dost vytáčí a co zapříčiní to, že u mě člověk klesne, když si myslí, že je král všeho, protože má ku*va rozsáhlou slovní zásobu. Zkrátka jsou situace, kdy bych sprostá slova nechala prostě uvnitř v šuplíku. Holky, kluka nezaujmete tím, že mu během dialogu vyjmenujete všechna sprostá slova, která znáte. A kluci, není moc působivé, když se nás snažíte sbalit lacinými a sprostými "lichotkami." To umí každý. 

Člověk by se měl umět ovládat, a právě tato schopnost mnohdy vypovídá o jeho osobnosti nebo životní úrovně. Cit pro jazyk máme všichni, jsme rozdílní jen v tom, že každý ho má jinak rozvinutý. Přeci jen, poznat, kdy se to hodí a kdy ne, by nemělo být pro nikoho nemožné. Nakonec vám chci jen říct, když si budete potřebovat zanadávat si a bude vhodná chvíle, zanadávejte si. Všichni víme, že se nám uleví. Co si o vulgarismech myslíte vy? Mluvíte sprostě? Jak byste se zachovali ve výše uvedené situaci s údržbářem? Platí na vás laciné a sprosté lichotky? Máte něco k tématu? Napište to! Těším se na vaše názory v komentářích.

2 komentáře:

  1. Odteď, jak se s nějakou ženskou budu chtít pomilovat a ona se bude zdráhat, tak se budu obhajovat tím, že chci jen pěkně pročistit úzkej prostor. Protože je to historicky podloženej fakt a nikdo mi nemůže vytknout, že nechci udělat záslužnou věc. Problém vyřešen! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Která by s tebou zdráhala? :D
      Snad ti to bude vycházet! :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! Pamatuj, že názor je snad ta největší svoboda, co člověk má :)