úterý 22. prosince 2015

Děti přece nenosí čáp! Sexuální výchova a prevence. Vyhodnocení dotazníku, 2. část

Moji milí,
přináším vám druhou část vyhodnocení dotazníku na téma vztahů a lidské sexuality. Jak já s radostí opakuji, sex může být příjemnou součástí každého zdravého života, a proto je třeba mu věnovat i jiné chvíle, než jsou ty milostné, ale i ty, ve kterých se dozvíme více, něco jako "pravidla hry." A o tom budou právě dnešní dvě otázky. Na základní škole jsme na konci roku dostávali učebnice od žáků, co byli rok nad námi. V sedmé třídě nás nezajímalo nic jiného, než ta část učebnice, která byla věnována sexuální výchově. To víte, zakázané ovoce chutná nejlépe. Jen je škoda, že učitelka se sexuální výchově nějak vyhnula. Místo toho jsme trávili hodiny skládáním jídelníčků a studováním pyramidy stravování... Proč to vidím jako chybu? Člověk by podle mě měl být obeznámen se všemi riziky, tudíž i s riziky sexuálního života. Nemyslím, že nám učitelka měla vykládat o tom, jak se dělají děti (to už všichni samozřejmě dávno věděli), ale určitou lekci prevence jsme dostat měli...
Sexuální výchova by měla být součástí základního vzdělání.

3. otázka: Jaký druh antikoncepce akceptujete?

Základní součástí prevence v oblasti sexu je podle mě ochrana. Ať už se jedná o ochranu proti pohlavním nemocem nebo nechtěnému početí, neměli bychom jí brát na lehkou váhu. Podle mě je rozhodující si uvědomit základní faktor - s kým spíte. Pokud je to nějaký úlet, ukojení svých tužeb a určitý druh zábavy, nekompromisně bych volila kondom, a to minimálně ten. Ale pokud se jedná o pár ve dlouhodobém vztahu, je pochopitelné, že přejdou k jiným možnostem ochrany - nejčastěji l hormonální antikoncepci nebo dalším alternativám. Předpokládám, že jiné sexuální partnery než sami sebe nemají, proto je za běžných okolností použitá jiné ochrany než kondomu v pořádku. Už jen kvůli silnějšímu sexuálnímu požitku :) A co akceptujete vy? :)
Dále jste uváděli:
  • Přerušovaná soulož
  • Spermicidní gel
  • Pesar
  • Počítání plodných a neplodných dnů
  • Nic         :)

4. otázka: Co říkáte na věkovou hranici, která stanoví, od kdy je sex povolený?

Vzpomínám si na přelom osmé a deváté třídy, kdy jsme všichni dovršovali věku patnácti let, tedy hranice, od kdy je sex povolený. Naše přání k narozeninám se snad nikdy neobešly bez nějakých narážek, no prostě puberťáci. A já se tak zamýšlím nad tím, že určení hranice je z lidského hlediska tak trošku nesmysl (berte to prosím s nadsázkou), protože každý člověk je jiný, každý dospívá jinak jak tělesně, tak mentálně. Někdo je už v patnácti zralý na sexuální život, zatímco pro někoho je to ještě zakázané území... Ale z legislativního hlediska ta hranice někde být prostě musí a podle mě těch 15 let tak nějak ideál... 
"U každého je to jiné, přijde mi jako hloupost někomu sex zakazovat, i když se třeba na to už psychicky i fyzicky cítí. Stejně se to nedodržuje."
"Myslím, že je nesmyslné stanovovat jakékoli hranice. Sexuální styk by měl být čistě na rozhodnutí dvou lidí, kteří ho spolu mají a nikdo třetí by do toho neměl zasahovat. Koneckonců, když chce mít někdo sex před 15 lety, stejně mu v tom nikdo nezabrání. A když ho chce mít třeba až ve 20, tak klidně může a není v tom problém."
"Podle hesla zakázané ovoce chutná nejlépe je sex provozován i pod hranicí 15 let. Ty děti neví o co jde a pak se diví, že jsou rodiči ve čtrnácti. Věková hranice pro sex by se měla dát ještě výš... a sexuální výchova by se měla zařadit už v době, kdy mají dívky periodu. Simone Casper."
 
Jedna z nejčastějších rodičovských lží - děti nosí čáp :)

Moji milí, jsme u konce další části vyhodnocení dotazníku. Děkuji těm, co to dočetli až sem, a budu ráda za každý zanechaný komentář, dojem, názor či zkušenost. Pamatujte - vždy bezpečně!
→ Odkaz na první část vyhodnocení ←

4 komentáře:

  1. Nádhera. Jo a děkuji že jsi vybrala moji odpověď. Simone Casper

    OdpovědětVymazat
  2. Lze se nakazit pohlavní chorobou, když to bude pro oba poprvé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem odborník, ale řekla bych, že riziko je hodně malé - to by se někdo musel nakazit z jiného zdroje, než je pohlavní styk. To už záleží na chorobě, ale většinou je to krev a sliny... Takže podle mě je strašně malinká pravděpodobnost nákazy...

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! Pamatuj, že názor je snad ta největší svoboda, co člověk má :)