čtvrtek 29. října 2015

Náboženství jako zbraň

Moji milí, zdravím vás.

Mám strašnou chuť psát a právě proto si teď čtete tyto řádky. Mám takový zvláštní pocit, kterému potřebuji dát podobu písmen a podělit se o to s vámi. Opět a zas je to jedno z kontroverzních témat, na které možná budeme mít dost odlišný názor. Včera jsem navštívila babičku v rodné vsi, dlouho jsme se neviděly. Vše bylo takové... Ne obyčejné, ale vše probíhalo jako vždy. Jako vždy to mělo své kouzlo... Ale přece jen se našlo něco, co bylo naprosto odlišné od těch předešlých návštěv. Blíží se Památka zesnulých, a proto jsme se vydaly na hřbitov zapálit svíčky a pozdravit ty, co tu s námi již nejsou. Poté jsme šli na mši do místní kapličky. A to je právě to, co mě navedlo na dnešní článek. Náboženství.

Jako malá jsem vyrůstala v uvedené vesnici, kde jsem později, až když jsme tam nebydleli, trávila často víkendy včetně nedělních rán. Ta patřila mším. Chodila jsem do kostela vždy ráda, ale to asi z toho důvodu, že jsem ještě moc nechápala podstatu náboženství jako takového. Babička se taky stará o kapli, vždy do ní chodí dříve nachystat vše potřebné a potom tam zase zůstává déle, aby vrátila vše do pořádku. Krom toho ji taky chodí pravidelně uklízet, a tak jsem několikrát měla tu možnost být u toho s ní. Brala jsem to tak, že tam půjdu, poslechnu si nějaké hezké povídání pana faráře, sem tam si zazpívám nějakou "písničku" a podívám se na svaté obrázky v kancionály. Ach, ty myšlenky dítěte.

Jak letěl čas a já jsem postupně začala chápat a rozumět tomu, co to náboženství je, začala jsem strašně pochybovat. Víra jako taková je výborná možnost, jak upevnit své místo na světě a jednodušeji tak dosáhnout toho, co chceme. Také je to jasné světlo uprostřed tunelu. Je tu jedno velké ALE. Nesnáším, doslova mi to trhá žíly, když se z náboženství stane zbraň, kterou lidé používají proti sobě. Když se nad tím zamyslíte, tak vlastně ta nejhlubší podstata všech náboženství je stejná, jen je jiná jejich prezentace, myšlení a vše kolem. Jinak jde vlastně o to, aby lidé měli určitý řád. A je mi strašně líto, že se něčeho tak přínosného pro člověka, jako je víra, zneužívá.

Podívejme se trošku do historie. Velké množstvích konfliktů bylo způsobeno právě kvůli náboženství. Vyhlašovaly se války ve jménu Boha, pálily se knihy, lidé, spravedlnost? Lidé byli nuceni k víře, cesta hledání svého nitra byla zatarasená. A na tohle mám zapomenout a vyznávat určité náboženství? Když nemluvíme o Křesťanství, podívejme se na dnešní Islám. Upřímně, mám strach toto téma rozebírat, nikdy nevím, kdo si to čte...
Víte, proč mají ministranti tak uhlazené vlasy za uši? To je od toho, jak je farář hladí a říká: "Ale nikomu to neříkej!"  - Zdeněk Izer
 
Křižácké výpravy
A právě kvůli uvedeným a mnoha dalším důvodům se nehlásím k žádnému náboženství a tak nějak věřím v něco, možná v život jako takový, osud a něčemu "mezi nebem a zemí." Mrzí mě, že víru mnoho lidí vidí jako povinnost a plynutí s davem, a nevidí ten smysl, který v ní doopravdy je. Rozebrání pojmů jako je fanatismus, korupce, peníze a majetek by bylo na samostatné články, proto se jim raději vyhnu. Ale všichni víme, že církev není tak čistá a nedotčená, jak by měla být. Uvažujme teď církev jako instituci, nikoliv jako skupinu lidí. Otázkou je, kdo je ochoten tento fakt přijmout a uznat za pravdivý, nebo kdo bude raději lhát především sám sobě a okolí.

Mimochodem, i když jsem v kostele nebyla už pěknou řádku let, včera jako by se vzpomínkami oživlo to vědomí o tom, co se bude dít, jaké slovo bude následovat v dané modlitbě a co za pohyb právě farář udělá. Je sice hezké, že se ve mně probudilo jaké si vědění, ale tím to končí dříve, než to začalo...

Moc mě zajímá váš názor... Čemu nebo komu věříte? Co za víru vás posunuje v životě dál? Co si myslíte o náboženství jako takovém? Máte cokoliv k tématu? Napište to! Těším se na vaše reakce...


12 komentářů:

  1. Poslední dobou přemýšlím o náboženství často, spíš pořád. Dospěla jsem k názoru, že jsme v této oblasti strašně nevzdělaní. Často nevíme nic ani o křesťanství, natožpak o jiných náboženstvích. Hlavně v souvislosti s uprchlickou krizí a tím pádem i s islámem je toto téma strašně aktuální. Proto jsem se rozhodla, že si o hlavních světových náboženstvích zjistím co nejvíc, abych měla vůbec právo se k tomuto tématu nějak vyjadřovat. Jsem sice na začátku, ale už teď jsem dospěla k zásadnímu zjištění. Žádné náboženství jako takové není špatné. Jeho myšlenka a čistá forma by se dala přirovnat k cestě, která nás vede k lepšímu životu a k Bohu. Nechci ji označit za dobrou, protože slova typu dobrý, špatný jsou relativní. Pro každého je dobré něco jiného. Ale každopádně je pro určitou skupinu lidí, kteří přemýšlí jistým způsobem, prospěšná. Druhá věc však je, jak si lidé, kteří se hlásí k určité víře, svoje náboženství interpretují a jak se potom chovají. Pokud svou víru nepochopí nebo si z ní záměrně vyberou jen to, co se jim hodí, a pak se špatně chovají a ještě tvrdí, že je to ve jménu jejich náboženství, hází tím špatné světlo na celé náboženství. A pak říkáme, že to či ono náboženství je špatné. Ne, špatní jsou jen lidi, kteří ho vyznávají a špatně se chovají. Náboženství a jeho věřící jsou dvě diametrálně odlišné věci.
    Když to vztáhnu na aktuální situaci, pořád někdo říká, že tady islám nechce, že je to špatné náboženství atd. Vím zatím strašně málo, ale i tak si troufám říct, že vím mnohem víc než lidi, kteří takto mluví. A už z toho málo, co vím, je mě jasné, že jsou takovéto řeči naprosto absurdní. To, co se nám pořád někdo snaží vnutit, totiž že muslimové jako takový by byli normální lidi, kdyby neměli islám, je naprostý nesmysl. Ve skutečnosti je to úplně naopak. Islám není špatný, špatní jsou někteří muslimové, kteří si z něho vybírají jenom to, co se jim zrovna hodí. Přijde mi smutné, že se lidi bojí islámu a mají k němu odpor jenom proto, že se někteří muslimové chovají špatně.
    To stejné platí i o křesťanství. Je snad křesťanství špatné kvůli křížovým výpravám a odpustků? Samozřejmě že ne. Špatní jsou ti lidé, kteří tohle ve jménu křesťanství dělali. V podstatě se ani nedají nazvat opravdovými křesťany.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zmiňuji to v tom "uvažujme církev jako instituci...," ne jako skupinu lidí, protože je všechny nemůžu házet do jednoho pytle. Avšak i ti dobří lidé jsou součástí toho kolotoče, který se reprezentuje jako celek. Víš, že v mnoha názorech se s tebou shoduji, avšak tady ti musím oponovat, co se týká Islámu. Když pomineme svobodu myšlení a všechno kolem, to, co muslimové dělají, je za všemi hranicemi lidských i společenských práv. V tomhle případě jsem naprosto netolerantní, tady totiž náboženství nepřerůstá v zbraň, ale v zkázu. To, co se teď děje na jejich popud, je nepřípustné. A to jsem hodně tolerantní člověk... Děkuji za názor :)

      Vymazat
    2. Baru, děkuju za tvůj názor. :)
      Jenon chci ještě říct, že se samozřejmě nezastávám terotitů, IS ani diskriminace žen. A souhlasím s tím, že je Islám některými muslimi používán jako zbraň. Ale to nic nemění na tom, že Islám sám o sobě, tak jak je popsaný v koránu a dalších muslimských knihách, je dobrý. Muslimové mají například podle Koránu zakázáno zabíjet, a to kohokoli. Na mnaha místech v koránu se píše, že žena je muži rovná. Pak jsou zde pasáže, které často někdo vytahuje, které zdánlivě poukazují na to, že je žena podřízena muži, ale pokud si ty pasáže přečteme v souvislostech, ne izolovaně, hned mají uplně jiný význam. I v bibli bychom mohli najít věty, které kdybychom vyseparovali ze zbyléto textu, tak by taky zněli dost divně. Například je v bibli věta, kterou říká Ježíš: Nepřišel jsem šířit pokoj, ale meč. Pokud ji čteme takto samostatně, tak zní dost divně. Ale potom, co si přečteme souvislosti, zjistíme, že to znamená že lidi, kteří ho budou náslddovat, budou mít řeba rozpory v rodině (to je ten meč), ale že přesto mají jít za ním, protože on zvěstuje Boha.

      Vymazat
    3. Ale je mi jasné, že dokud si nepřečtu systematicky od začatku do konce korán, popřípadě další islámské knihy a dokud nepoznám osobně více muslimů, tak vlastně nevím nic.

      Vymazat
    4. Takže když to tak vezmeš, tak vlastně nemáme ani právo to hodnotit,když o tom obyčejný smrtelník ví jen z médií nebo z dalších pochybných zdrojů... Každopádně alespoň nějaký názor si člověk může udělat, ale pokud opravdu neví, o čem mluví, jeho názor nemá takovou váhu... A věřím, že ty toho jednou dosáhneš a budeš o tom vědět...vše.

      Vymazat
  2. Káždá ideologie, která přeroste ve fanatizmus je špatná!! To je třeba si uvědomit. Ideologie jako taková je jen nástrojem pro páchání vševhtěch nepravostí a zvěrstev, co už byla, nebo budou spáchána.Jediným "náboženstvím" je matka příroda, ke které bychom měli mít mnohem větší úctu. než tomu je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, že mi nezbývá nic jiného, než souhlasit. Možná, že to, čemu věřím, není příroda jako taková, ale spíš její moc... Jsme moc malí páni a především hosté a to, co děláme v tomhle ohledu, je nepřípustné...

      Vymazat
  3. Život je jedno velké představení o několika dějstvích a každý jednotlivec je sám sobě režžisérem, producentem a zároveň i divákem a kritikem.Někdy nám život přichystá různé situace a jen ten herec, který umí improvizovat je ten nejlepší.Ten kdo na to nemá hledá chybu u ostatních a nadává na "zasranej život" Můj názor je ten, že drtivá většina věřících lidí to bere jeko samozřejmost být věřícím, protože v jejich rodině se věří, ten zbytek bere víru jako útěk z reality. A ten jedinec, který v dané komunitě dokáže vystoupit ze stínu víry a nahlas říct že nevěří se rázem stává bezvěrcem a špatným člověkem-pohanem. Přitom pohanská víra tady byla dlouho před křesťanstvím, které si z ní přivlastnilo spoustu svátků a tradic.Náboženství je netolerantní vůči sobě, potlačuje myšlení a vlastní názor.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem s náboženstvím ve styku denně, jelikož chodím na církevní školu. Náboženství jako takové není špatné, špatným ho dělají lidé. I islám je dobrý, stejně jako judaismus nebo křesťanství či buddhismus, ale lidé jim dali psaná pravidla a některé nejsou už prostě pěkná. Navíc jsou lidé, kteří ve všech náboženstvích vidí něco víc, určití fanatici... A ty pak ostatní vidí jako věřící a myslí si, jak je to náboženství špatné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že chodíš na církevní školu, je samo o sobě zajímavé. Moc by mě zajímalo,jak to tam chodím, ty informace by se mi hodily do budoucna a do budoucího projektu... Myslíš, že bys mi mohla napsat více o studiu na této škole, o tom co ti dává a bere a tak... :)

      Vymazat
  5. Věřím v nějakou vyšší moc, ale ne ve výkladu, které mi nabízejí náboženství, která zatím znám. Celkově s různými vyznáními nemám problém, ale vadí mi, pokud mi danou víru někdo vnucuje :)

    Náboženství má výhodu, že dává lidem určitý řád a pokud díky němu budou lidé morálně lepší, proč ne. Na druhou stranu platí, že můžeš mít jak zlého muslima, tak dobrého muslima. To samé s křesťanem, hinduistou atd. Zneužít se dá cokokoliv, ať už jde o ideologii, nacionalismus či kus papíru :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tvou myšlenkou :) Celé je to vymyšlené pro lidi a jejich, ovšem dobrý sluha, špatný pán...

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! Pamatuj, že názor je snad ta největší svoboda, co člověk má :)