úterý 3. listopadu 2015

Existuje rovnost mezi lidmi?

Moji milí, zdravím vás.
Dnes jsem si za vámi přišla vyloženě odpočinout, protože jsem do teď odolávala smršti informací do dějepisu (jak já ho nesnáším). Ovšem myšlenku na tento článek mám v hlavě celý den, a to od hodiny základů společenských věd. Zde jsme narazili na to, zda-li jsme si mezi sebou rovni. Střetly se dva opačné názory, kdy mezi sebou oponovala myšlenka, že jsme všichni stejní, s myšlenkou, že rovnost neexistuje. Já jsem se sice do debaty nezapojila, protože jsem měla pocit, že bych dříve mluvila, než přemýšlela... A možná právě proto si čtete tento článek.
Já osobně bych si strašně moc přála, abychom si byli rovni, je to pro mě jakýsi ideál a až tohoto dosáhne společnost (pokud někdy), už nebude moci se kam posunout. Domnění toho, že si jsme všichni rovni, mi ve společnosti chybí. Necítím to tam. Co se týká práva, tak bychom teoreticky měli být rovni, ale představte si příklad, kdy se dostane do konfliktu třeba uklízečka s ředitelem seriózní firmy. Mně osobně to připadne jednoznačné, kdo by soud vyhrál, už jen z principu, že ředitel bude mít mnohem větší finance pro právníka, tedy získá lepšího. Jistě, že by mohlo platit, že výjimka potvrzuje pravidlo, ale. Logicky.

Dále se dostáváme k tomu, že vlastně "muž a žena" nejsou rozdílní lidé, jen každý čůráme něčím jiným O:) Ano, funguje to tak v běžném životě. Ale v některých odvětvích, zejména v pracovních nebo ve sportu je jakási méněcennost buď jednoho, nebo druhého pohlaví. Vzpomeňte si na nedávnou kauzu, kdy součástí jednoho basketbalového týmu s mladými hráči byla dívka. Tým byl ale vyřazen ze soutěže, právě kvůli tomu, že mezi členy týmu je dívka. Tým na protest změnil barvu dresů a nyní mají růžové dresy, tuším, že se týmu zastal slavný basketbalový tým dívek... Bohužel, nemohu už článek, kde jsem o případu četla, tudíž jsem napsala jen to, co si pamatuji... Určitá pracovní místa jsou také zásadně obsazována buď ženami, nebo muži. Ne, že by nebylo možné, aby byla paní popelářka, pan uklízeč,... Ale když to jde, vždy firma preferuje toho, kdo se na tu pozici více hodí. Prozradím vám, že vím, že se větší obchody snaží, aby byl v personálu rovný počet žen a mužů. Ať už je to z důvodu sympatií nebo z důvodu toho, že ženy jsou na "okrasu" a muži na sílu. Takže pokud v obchodě byli tři muži a tři ženy, jedna žena dá výpověď, tak personalisté by raději dali pracovní místo právě ženě. Ne, rozhodně to není pravidlo, ale je to fakt... Vzpomeňte si na pohádky, kdy se princezny převlékaly za zdatné rytíře, aby mohly dosáhnout něčeho, čeho by jako jemné dívky dosáhnout nemohly :)


Rovnost bohužel neexistuje ani co se původu týče. Dítě ze sociálně slabé rodiny nebude mít možnost vycestovat za studiem do zahraničí, ale dítě ze slušně zabezpečené rodiny si v Americe bude moci pronajmout i byt v centru. Možná, že to není úplně reálný příklad, ale vidíte tam ten princip?...

Jak už jsem psala, bohužel. Nerada bych si mazala med kolem huby pusy. Snažím se to vidět reálně a tohle je můj pohled na realitu. Krom pohledu je to i pocit, který má kořeny v každodenním životě. Až si budeme všichni rovni, bez výjimek, slovo "konflikt" se pro nás stane cizím a neznámým. Otázkou je, zda existuje dokonalost?...

A co si o tom myslíte vy? Máte jiný názor? Setkali jste se někdy s diskriminací? Máte něco k tématu? Napište to! Těším se na vaše reakce.

2 komentáře:

  1. S tou rovnoměrným zastoupením pohlaví mi připomínáš situaci v Německu. Pokud je tam konkurz na ředitele nějakého akademického oddělení, všichni akademici se modlí, aby se nepříhlásila žena, protože to místo pak většinou dostane ona :-D

    Podle mě je úvaha o totální rovnosti naprostá utopie Vždy budeš mít někoho silnějšího, schopnějšího, krásnějšího. Vždy a všude. Trochu mimo téma, ale hrozně se mi líbilo vyjádření Winstona Churchilla na otázku, jaký je rozdíl mezi kapitalismem a komunismem.
    "Kapitalismus je společenství nerovnoměrného bohatství. Komunismus? Komunismus je společnost rovnoměrné chudoby."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, utopie, to je to správné slovo :)
      A mám pocit, že tento výraz jsem už někde četla a mám pocit, že právě od tebe :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! Pamatuj, že názor je snad ta největší svoboda, co člověk má :)